tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Miljöpolitik

Världens ledare förbereder för Stockholm+50

Publicerad: 25 maj 2022, 10:11

FN-mötet Stockholm+50 ska högtidlighålla Stockholmskonferensen 1972 och bidra till att öka takten i omställningen mot en hållbar framtid, enligt regeringen.

Foto: Getty Images

Om en dryg vecka samlas världens ledare i Stockholm för att diskutera den globala miljö- och klimatkrisen. Bland andra USA:s klimatsändebud John Kerry och FN-chefen António Guterres uppges komma.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

KT


FN-mötet Stockholm+50 arrangeras i Stockholm den 2–3 juni, för att högtidlighålla minnet av FN:s första världskonferens om miljö som ägde rum för 50 år sedan – Stockholmskonferensen 1972. Ambitionen är också att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen.

I programmet betonas vikten av globalt samarbete och multilateralism för att kunna ta itu med den trippla planetkrisen – klimat, natur och föroreningar.

Alla FN:s medlemsländer har bjudits till mötet, som kommer att hållas på Stockholmsmässan i Älvsjö. Delar av konferensen sänds också digitalt.

Namnet på konferensen – ”A healthy planet for all – our responsibility, our opportunity” – ska illustrera att alla länder har ett gemensamt ansvar för de globala utmaningarna och för att hitta lösningar som kan bidra till en hållbar framtid.

Det är inte det enda internationella miljömötet som arrangeras i huvudstaden under försommaren. Några dagar före Stockholm+50 hålls även G20-ländernas miljömöte  i Saltsjöbaden den 30-31 maj. Sedan väntar världsmiljödagen i innerstan den 5 juni.

Läs mer: Anders Wijkman kritisk till regeringens förberedelser inför FN-mötet: ”Ett missat tillfälle att göra verklig skillnad” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev