lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

150-årig förening kan ersätta platina i bränsleceller

Publicerad: 27 april 2011, 09:28

Fördelarna med bränsleceller är många. En nackdel är att katalysatorn i dem – gjord av platina – är dyr. Nu är forskarna en ersättare på spåren: polyanilin.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den ledande polymeren polyanilin kan användas istället för platina som katalysator i vätgasdrivna bränsleceller. Det hävdar en forskargrup vid Los Alamos National Laboratory som genomfört framgånsrika tester, skriver Cleantechnica.com.

Att ersätta platina som katalytiska elektroder i bränsleceller är inte enkelt, bland annat på grund av materialets goda ledningsförmåga. En väg framåt har varit att skapa en så stor katalysatoryta som möjligt, bland annat genom att med hjälp av elektrospinning skapa tunna trådar av platina. De amerikanska forskarna har funnit att polyanilin, som är en förening bestående av kol, järn och kobolt, är lika effektivt som platina. Även i fråga om vätgasens oxidering till vatten och hållbarhet när bränslecellen startas och stoppas uppges polyanilinet mäta sig med platina. Däremot bildas mer väteperoxid när polyanilin används. Biprodukten ger bränslecellen sämre prestanda och kortare livslängd, menar forskarna.

I dagsläget vet forskarna att den nya katalysatorn fungerar. Nu vill man veta mer om hur och varför polyanilin fungerar innan utveckling för kommersiellt bruk är aktuellt, skriver Cleantechnica.

Polyanlin framställdes för första gången under mitten av 1800-talet, enligt Wikipedia. Den goda ledningsförmågan hos materialet, att det är en halvledare, samt att det är relativt lätt att producera väckte forskarnas intresse under 1980-talet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev