tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

16 procent elbilar 2015

Publicerad: 12 januari 2010, 14:22

Elbilarna kommer. I New York rullar 70.000 bilar 2015. I Paris väntas 9 procent av flottan vara elbilar, enligt McKinsey.

Ämnen i artikeln:

Elbilar

2015 är 16 procent av bilarna i New York elbilar. Det motsvarar omkring 70.000 fordon. I Paris väntas siffran nå 9 procent och i Shanghai 6 procent, enligt en rapport från McKinsey där konsultbolaget undersökt intresset hos 1.500 personer. Studien har gjorts under ett år och i storstäder med anledning av dess höga koncentrationer av koldioxidutsläpp. I begreppet elbilar omfattas rena elbilar och plugin-hybrider.

Bakom tillväxten ligger skärpta utsläppsbegränsningar för bilar, skattelättnader, större konsumentintresse, större modellutbud, sjunkande batterikostnader och teknikförbättringar, bedömer McKinsey. Faktorer som ett minskat beroende av importerad olja och större investeringsvilja nämns också.

Infrastruktur för laddstationer kommer att behövas på sikt men är inte en akut fråga för tidiga köpare av elbilar, så kallade early adopters.

– Early adopters är tämligen nöjda med en grundläggande infrastruktur för laddstationer. Det innebär möjlighet att ladda vid hemmet och att ladda vid arbetsplatsen, sa Axel Krieger, ansvarig för studien, vid ett webbseminarium i samband med att rapporten offentliggjordes.

Även en begränsad aktionsradie är något tidiga köpare accepterar, förutsatt att det återspeglas i priset på bilen.

Mer än hälften av elbilarna i de undersökta städerna väntas vara plugin-hybrider. I Paris bedöms upp till 80 procent av elbilarna kunna vara plugin-hybrider 2051.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev