tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

”20-sidigt lustmord på regeringsförslag om ny miljöbilsdefinition”

Publicerad: 18 juni 2021, 09:19

Upphandlingsmyndighetens remissvar väcker uppmärksamhet på Twitter.

Upphandlingsmyndigheten levererar skarp kritik mot regeringens senaste förslag om en ny miljöbilsdefinition. ”Upphandlingsmyndighetens 20-sidiga lustmord på regeringens usla förslag om ny miljöbilsdefinition är ny favorit”, skriver känd hållbarhetsprofil på Twitter.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterMattias GoldmannMiljöbil

JR


Upphandlingsmyndigheten riktar i ett remissvar hård kritik mot regeringens promemoria ”Genomförande av ändringar i direktivet om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster”. I remissvaret skriver myndigheten bland annat att förslaget har flera brister och att det ”av flera skäl i princip inte är genomförbart”. 

Delar av Upphandlingsmyndighetens kritik riktas mot förslaget att tusentals upphandlande organisationer själva ska rapportera in uppgifter om miljöbilar. Myndigheten skriver bland annat att förslagen, om de inte kompletteras innebär att det kommer att bli omöjligt att samla in statistik för att följa upp regelverket. 

Myndigheten är också starkt kritisk till att ändra miljöbilsdefinitionen.
”Upphandlingsmyndigheten avstyrker förslaget att ändra miljöbilsdefinitionen. En sådan ändring skulle kunna medföra att undantagen från skyldigheten att köpa eller leasa miljöbilar kommer att tillämpas mer frekvent. Klimatnyttan riskerar därmed att de facto minska. Definitionen bör därför förbli oförändrad så att alla möjligheter till klimatnytta kan tas tillvara.” 

Upphandlingsmyndighetens remissvar har fått uppmärksamhet från intressenter i sociala medier. Swecos avgående hållbarhetschef, Mattias Goldmann, skriver till exempel i ett Twitterinlägg: 

”Knastertorra totalsågningar av usla förslag. Upphandlingsmyndighetens 20-sidiga lustmord på regeringens usla förslag om ny miljöbilsdefinition är ny favorit!”.

Läs upphandlingsmyndighetens remissvar 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev