Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

8 miljöbilar som stjäl showen i Detroit

Publicerad: 8 januari 2010, 10:10

Nästa vecka drar bilsalongen i Detroit igång. Det blir mycket ljus på miljöbilar. Här är åtta nykomlingar som lär väcka uppmärksamhet.


Ämnen i artikeln:

Elbilar

De stora bilmässorna har ifrågasatts på senare år. Inte minst efter den finansiella krisen ställdes frågor om huruvida det var rimligt att lägga stora summor pengar på att synas i sammanhang där några bilar faktiskt inte säljs. Nästa vecka drar bilsalongen i Detroit igång och under de två första dagarnas pressvisning väntas miljöbilar att få stor uppmärksamhet, skriver Earth2tech. Nedan är åtta bilar som det förmodligen kommer att skrivas en hel del om under de kommande veckorna.

Den eldrivna Volvo C30 finns på plats i Detroit. C30:n, med en elmotor på 82 kW bär på 280 kilo batterier som ger bilen en räckvidd på 130 kilometer och en toppfart på 130 km/h.

Think City som tillverkas i Finland visas också upp i Detroit. Strax före mässan meddelade Think att företaget tänker etablera sig i USA. Planerna är att om något år tillverka 20.000 Think-bilar årligen.

Nissan Leaf som ska börja produceras under året visas upp. Nissan har valt att låta Leaf bli den enda bil företaget visar upp i Detroit, då på den så kallade Electric Avenue. Mässans huvudgolv överger Nissan med hänvisning till de höga kostnaderna.

Hyundais Blue-Will Plug-in-hybrid har en fyrcylindrig direktinsprutad bensinmotor, byggd i aluminium, på 152 hästkrafter. Den har dessutom en 100 kW stark elmotor som utan assistans från förbränningsmotorn ger bilen en räckvidd på 65 kilometer. Delar av bilen, som har solcellspaneler i taket, är enligt Hyundai byggd av biobaserade material och återvunnen plast.

BWM som nyligen skrotade sina vätgasplaner satsar på elbilar med utvecklingsgruppen Project i som tagit fram en eldriven Mini. Nu följer en modell byggd på BMW:s 1-serie som ska visas upp på mässan. Batteripaketet av litiumjontyp, samutvecklat med Samsung och Bosch, samt en elmotor på 125 kW ska ge bilen en räckvidd på 160 kilometer och en acceleration från 0 – 100 km/h på under nio sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsas till 145 km/h.

Kinesiska BYD ska visa upp E6(bilden) och plugin-hybriden F3DM som visades upp även i fjol. E6 har enligt BYD en räckvidd på 330 kilometer och en toppfart på 140 km/h. Bilen ska enligt planerna lanseras i Kalifornien i USA under året. Bilen ska säljas med fyra motoralternativ, dels som ren elbil på 75 kW, dels som hybrid med tre olika storlekar på bensinmotor. Som hybrid blir bilen fyrhjulsdriven med motor i både för och akter.

Fiat 500 som elbil kommer till mässan, åtminstone enligt ryktena. Det är dock oklart när Chrysler, som enligt uppgifter ska bygga fordonet, har för avsikt att verkligen lansera en elbil. När den krisdrabbade koncernen delgav sin femårsplan nyligen klargjordes att något fokus på elbilar för konsumentmarknaden inte är aktuellt före efter 2011.

Toyota väntas visa upp en koncepthybrid i Detroit. Det ska enligt rykten röra sig om en mindre modell än Prius och som inte är baserad på Yaris. Linjerna hävdas likna Prius men det ska röra sig om en helt ny modell. Enligt den begränsade information som finns tillgänglig ska produktion av bilen inledas under 2011 och nå marknaden under 2012.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Elbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.