måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

AH avslöjar: Så fuskar lastbilar med avgasreningen – ”Lika enkelt som att montera en Ikeamöbel”

Publicerad: 25 maj 2022, 09:35

Tusentals lastbilar misstänks fuska med avgasreningen för att spara pengar – men polisen har stora svårigheter att avslöja fuskarna. Foto: Tom Fägrell

Tusentals lastbilar misstänks fuska med avgasreningen – samtidigt som polisen står handfallen. Aktuell Hållbarhets reporter utgav sig för att vara lastbilschaffis och kunde köpa fusktekniken på bara några minuter.

Ämnen i artikeln:

DieselHållbara TransporterEuKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppLuftföroreningarTrafik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Enbart i Sverige dör 7 000 personer i förtid varje år på grund av små partiklar och de giftiga kväveoxidutsläppen – de så kallade NOx-gaserna. Globalt handlar det om tusen gånger fler: sju miljoner personer. Dieselmotorn har varit en av de större skurkarna, med stora kväveoxidutsläpp. Det är också därför EU har ställt tuffa gränsvärden på nytillverkade dieselfordon.

Lösningen på dieselmotorernas problem blev en reningsteknik som blandar in reningsvätskan Adblue i avgaserna och sänker utsläppen till en femtedel. Nu kan Aktuell Hållbarhet avslöja ett utbrett fusk där avgasreningen på lastbilar och tunga fordon kopplas bort för att spara pengar, med potential att bli en ny Volkswagen-skandal. För större åkerier går det att spara miljoner varje år på reningsvätskan Adblue, men den största vinsten ligger i att slippa betala för underhåll av reningssystemen. 

Läs mer: Företagaren om avgasfusket: Det här kan bli nästa Volkswagen-skandal

En krånglande reningsutrustning kan kosta långt mer än 100 000 kronor att laga och detta kan behöva göras med några års mellanrum. Genom att köpa en box på nätet för 10 000 kronor går det att koppla bort avgasreningen helt och hållet. Lika enkelt som att montera en Ikea-möbel, säger en försäljare av boxen till oss på Aktuell Hållbarhet när vi utger oss för att vara lastbilsägare. 

– Jag antar att du har nån mekaniker som du brukar anlita. Svårighetsgraden är ungefär som att montera en Ikeamöbel.

Enligt källor inom polisen är det bara mindre nogräknade verkstäder som tillhandahåller tjänsten att koppla bort avgasreningen – knappast märkesverkstäder. Men ingen vet exakt hur utbrett fusket är. Våra källor anger siffror mellan 2 och 10 procent, vilket innebär att det handlar om tusentals lastbilar på våra svenska vägar som släpper ut mångdubbelt mer giftiga gaserna än vad som är tillåtet.

Samtidigt står polisen och myndigheterna handfallna. Det finns inga gränsvärden för kväveoxidutsläpp vid kontrollbesiktningen och inga mätningar görs vid polisens fordonskontroller ute i trafiken.

Läs mer: Saknas kunskap för att upptäcka avgasfusket – bilinspektörer: ”Stort antal fordon är manipulerade”

För att ta reda på hur lätt det är att köpa och installera sån här teknik så utgav vi oss för att vara en lastbilsägare som vill koppla bort avgasreningen. Vi ringde till en företagare som på nätet annonserar om sina ”lösningar på problemet”. Vi fick napp direkt. Inom fem minuter hade vi kunnat köpa en så kallad emulatorbox.

– Jag antar att du har nån mekaniker som du brukar anlita. Svårighetsgraden är ungefär som att montera en Ikea-möbel. Du köper den här och sätter i näven på honom, det är inga problem att göra, säger företagaren till Aktuell Hållbarhet.

Det finns ingen risk för att bli upptäckt?

– Risken finns ju alltid. Vill dom hitta den så kan dom göra det om dom letar. Alla jag hört som har åkt dit har varit i Finland, nu har det varit jättetyst i flera år, så oddsen är jättesmå, säger företagaren.

Läs mer: Transportstyrelsen: Nya avgaslagar på gång – ”Kanske borde införts för 15 år sedan”

När Aktuell Hållbarhets reporter senare ringer upp och avslöjar sin rätta identitet säger företagaren att han gärna svarar på våra frågor. Han berättar att tekniken egentligen tagits fram för att uppgradera avgasreningen på äldre fordon genom att först koppla bort den gamla avgasreningen och sen installera nytt. Men nu används tekniken främst för att olagligt koppla bort avgasreningen. Han är väldigt noga med att det inte är olagligt varken att sälja eller köpa prylarna. Däremot är det olagligt att manipulera avgasreningen.

– Det är förkastligt på alla sätt, men jag förstår varför det fuskas som det gör. De här avgasreningssystemen fungerar så fruktansvärt dåligt och för dom som investerat halva sitt liv i sin lastbil och måste reparera systemen för 100 000 kronor för tredje gången på tre år, ja, det är många som inte har nåt alternativ.

Kan jag fråga vilken mekaniker som helst? Märkesverkstäder gör väl inte sånt här?

– Åh herrejösses! Det ringer verkstadschefer till mig också, givetvis beställer de i kundens namn och det faktureras via kunden. Det här är ingenting som alla verkstäder frånsäger sig.

Hur många lastbilar rör det sig om?

– Nog är det väl några procent, skulle jag säga.

 

Så fungerar avgasreningen

Alla nytillverkade lastbilar måste uppfylla EU:s gränsvärden för kväveoxid. Detta har tillverkarna löst med hjälp av SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) där en ureainnehållande vätska kallad Adblue tillsätts i avgaserna.

Enligt våra källor kan den här tekniken strula och ge upphov till en rad olika felkoder som måste lagas i en verkstad. Det kan i värsta fall kosta hundratusentals kronor.

Beroende på fordon och modell finns olika metoder för att koppla bort avgasreningen, alltifrån väldigt svårupptäckt omprogrammering av mjukvaran, till störsändare eller emuleringsboxar som skickar felaktiga signaler och lurar systemet. Alla sätt att koppla bort avgasreningen leder till en femdubbling av utsläppen och är olagligt enligt avgasreningslagen (paragraf 38) 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev