söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Analys: Vägen till 2030-målet går via 20 förslag och idéer från regeringen

Publicerad: 24 september 2020, 09:26

Det ligger i politikens natur att säga sig veta. Men att till exempel veta hur snabbt styrmedel slår igenom och elektrifierar stora delar av fordonsflottan är högst osäkert. Foto:  Fredrik Sandberg/TT


Det har beskrivits som det tuffats och svåraste målet att nå. Men nu sticker regeringens företrädare ut hakan och menar att att utsläppen från inrikes transporter kommer att minska med minst 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010. I veckans analys har Ekotransport redaktör Björn Anderberg grävt djupt i statsbudgetens alla bilagor och hittat 10 skarpa förslag och 10 förslag i vardande som är grunden till den politiska optimismen.  

Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter (exklusive inrikes flyg) uppgick till 15,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2018, vilket är en minskning med 2,3 procent jämfört med 2017. Vägtrafiken står för den absolut största delen av utsläppen från transporterna och enligt preliminära siffror har utsläppen från vägtrafiken minskat med 2 procent under 2019.

Det är en blygsam minskning, men nu menar regeringen att det finns beslut på plats som gör att utsläppen ska kunna minska med 1,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2030. Utsläppen beräknas därmed kunna minska med 42 procent till 2030 jämfört med 2010 och avståndet till 2030-målet beräknas då till 5,5 miljoner ton.

Sedan plussar regeringen på den aviserade skärpningen av reduktionsplikten till 2030 som ska minska utsläppen ytterligare med 4–5 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2030. Därmed skulle målet kunna nås. Men beräkningarna är högst osäkra, vilket vi återkommer till.

Klimatinsatser inom transportsektorn är inte en ministerns eller ett departements ansvar, därmed är det snårigt att bena ut vad regeringen tänker göra. Undertecknad har gjort ett försök och i veckans budgetproposition hittat 10 skarpa förslag och 10 förslag som fortfarande ligger på ritborden hos myndigheter och utredare. 

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev