Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Analys: Vägen till 2030-målet går via 20 förslag och idéer från regeringen

Publicerad: 24 september 2020, 09:26


Det har beskrivits som det tuffats och svåraste målet att nå. Men nu sticker regeringens företrädare ut hakan och menar att att utsläppen från inrikes transporter kommer att minska med minst 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010. I veckans analys har Ekotransport redaktör Björn Anderberg grävt djupt i statsbudgetens alla bilagor och hittat 10 skarpa förslag och 10 förslag i vardande som är grunden till den politiska optimismen.  

Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter (exklusive inrikes flyg) uppgick till 15,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2018, vilket är en minskning med 2,3 procent jämfört med 2017. Vägtrafiken står för den absolut största delen av utsläppen från transporterna och enligt preliminära siffror har utsläppen från vägtrafiken minskat med 2 procent under 2019.

Det är en blygsam minskning, men nu menar regeringen att det finns beslut på plats som gör att utsläppen ska kunna minska med 1,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2030. Utsläppen beräknas därmed kunna minska med 42 procent till 2030 jämfört med 2010 och avståndet till 2030-målet beräknas då till 5,5 miljoner ton.

Sedan plussar regeringen på den aviserade skärpningen av reduktionsplikten till 2030 som ska minska utsläppen ytterligare med 4–5 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2030. Därmed skulle målet kunna nås. Men beräkningarna är högst osäkra, vilket vi återkommer till.

Klimatinsatser inom transportsektorn är inte en ministerns eller ett departements ansvar, därmed är det snårigt att bena ut vad regeringen tänker göra. Undertecknad har gjort ett försök och i veckans budgetproposition hittat 10 skarpa förslag och 10 förslag som fortfarande ligger på ritborden hos myndigheter och utredare. 

Just nu: Få fri tillgång till alla digitala artiklar fram till 1 juni

Skapa konto

Har du redan ett konto? Logga in

Läs alla artiklar på Aktuellhallbarhet.se utan kostnad fram till den 1 juni.


Skapa ett kostnadsfritt konto och ta del av:

De senaste nyheterna om klimat, miljö och hållbar utveckling
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete
Nyhetsbrev varje onsdag och fredag med en sammanfattning av veckans viktigaste nyheter direkt till din inkorg

Avslutas automatiskt

För att kunna fortsätta läsa låst innehåll efter den 1 juni behöver du uppgradera till en betald prenumeration.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.