lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

År 2022 är elbilar billigare än bensin- och dieselbilar

Publicerad: 26 februari 2016, 05:00

Experter förutspår att den totala ägandekostnaden för elbilar kommer bli lägre än för bilar med förbränningsmotorer till år 2022.

Ämnen i artikeln:

ElbilarTeknik

Elbilar kan bli billigare att äga än konventionella bilar till år 2022. Förklaringen är den sjunkande kostnaden för batterier, som kan leda till att det snart skapas en massmarknad för elbilar. Det förutspår Bloomberg New Energy Finances analytiker (BNEF).

För närvarande står elbilar för 1 procent av försäljningen av alla bilar i världen. Men det kan komma att ändras om man lyssnar till vad experten Colin McKerracher, analytiker på BNEF, säger till The Guardian.

– Kärnan i prognosen är det arbete vi har gjort på batteripriser för elbilar. Kostnaderna för litiumjonbatterier har redan sjunkit med 65 procent sedan 2010 och nådde 350 dollar per kilowattimme år 2015. Vi räknar med att kostnaderna för elbilsbatterier kommer vara betydligt lägre än 120 dollar per kilowattimme från år 2030 och att priserna kommer sjunka ytterligare när nya verksamma ämnen kommer in på marknaden.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev