Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Åtgärder för minskat bilbehov prövat vid stadsförtätning

Publicerad: 30 april 2021, 09:37

Åtgärder för att hålla ned biltrafiken kan sättas in vid stadsförtätning.

Foto: Getty Images

Mobilitetstjänster i kombination med parkeringsåtgärder kan minska biltrafiken i städer, visar ett nytt projekt.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Förtätning av städer riskerar att innebära ett ökat tryck på befintliga ytor. Men det finns åtgärder för att exempelvis hålla ned biltrafiken. Det visar ett samarbetsprojekt mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och bostadskoncernen Framtiden i Göteborg. En slutsats av projektet är att mobilitetstjänster i kombination med åtgärder som sänkta parkeringstal har betydelse för att minska behovet av parkeringsplatser och egen bil.

”Många kommuner ser förtätning som en strategi för att kunna hantera urbanisering och bygga bostäder utan att staden samtidigt breder ut sig. Men för att förtätningen inte samtidigt ska leda till ökad biltrafik i städerna är det viktigt att effektivisera parkeringsutbudet och att utveckla mobilitetstjänster som kan ersätta en del av behovet av att parkera privatägda bilar”, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar. 

Projektet visade också att parkeringskostnaden för likartad parkering kan skilja sig åt mellan olika bolag i Framtiden-koncernen. En rekommendation för stora bolag i allmännyttan är att försöka harmoniera avgifterna. Det skulle ge en mer effektiv hantering av mark och parkeringsytor och bättre rättvisa mellan boende hos olika bolag.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev