tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Audis elbil – snart klar för gatan

Publicerad: 3 mars 2010, 06:40

Konceptet A1 e-tron tar hjälp av en wankelmotor för att utöka räckvidden. Bilen är ”nästintill klar för seritillverkning”, enligt Audi som visar upp elbilen i Genève.

Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Audi visar upp konceptbilen A1 e-tron på bilsalongen i Genève. Bilen presenteras som en MCV, Mega City Vehicle och har utvecklats för de europeiska, nordamerikanska, asiatiska och sydamerikanska marknderna.

Elbil á la Audi.

Drivkällan i A1 e-tron är en frontmonterad elmotor på max 102 hästkrafter men med 61 hästkrafters kontinuerlig effekt. Kontinuerligt vridmoment är 150 nM medan det maximala vridmomentet är 240 nM. Bilen har 50 kilometers räckvidd vilket utökas till 200 kilometer av en räckviddsförlängare av wankeltyp på 254 kubikcentimeter. Audi motiverar förbränningsmotorn av wankeltyp med vibrationsfri och tyst gång samt att motorpaketet är kompakt. Wankelmotorn, tillsammans med en 15 kW-generator väger bara omkring 70 kilo. Litium-jon-batterierna är placerade i bilens akter och väger under 150 kilo. Audi A1 e-tron accelerar från 0 1ill 100 kilometer på 10,2 sekunder och toppfarten är 130 kilometer i timme.

Om bilen körs i 200 kilometer och wankelmotorn alltså används blir bränsleförbrukningen 1,9 liter per 100 kilometer, enligt Audi. När och om bilen lanseras är oklart men enligt Audi är A1 e-tron ”nästintill klar för serietillverkning”.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev