Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Avslöjande: Bränslebranschen ljuger om sulfatproblemet

Publicerad: 20 augusti 2010, 06:42

Det senaste året har ett stort antal miljöbilsägare fått sina motorer havererade på grund av höga sulfathalter i etanolen. Bränsle- och bilbranschen har sedan skandalen tävlat i att skylla ifrån sig på varandra. Nu avslöjar Gröna Bilister att både bränsle- och bilbranschen känt till sulfatproblemet i flera år – utan att agera.

Ämnen i artikeln:

EtanolMiljöbilMotor

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Idag avslöjar Gröna Bilister på DN Debatt att både bränsle- och bilindustrin mörkat problemen med höga sulfathalter i etanolen. Enligt Gröna bilister fick den svenska bränsle- och fordonsindustrin information om att höga sulfathalter kan skada flexifuelbilars motorer redan 2006. Man skriver också att det redan 2009 hölls ett möte om problemet i regi av Svenska Petroleuminstitutet. Där deltog alla de svenska bränslebolagen.

Enligt Gröna Bilister ljuger därmed Svenska Petroleuminstitutet och flera andra företag i branschen då de under sommaren hävdat att sulfatproblemen i etanolen är ny information – och att de inte känt till problemet förren våren 2010.

Bakgrundet till sulfatproblemet i etanolen är en dålig etanolskörd i Brasilien, där de svenska bränsleföretagen tidigare köpt billig kvalitetsetanol med låg eller ingen sulfathalt. Den brasilinaska etanolen har dessutom varit den som gett minst klimatpåverkan. Då den Brasilianska etanolen blev dyrarere berättar Gröna Bilister att den svenska bränslebranschen köpa in billigare etanol från Nordeuropa – en etanol som var sämre ur klimatsynpunkt och som dessutom innehöll problematiskt höga sulfathalter.

Gröna Bilister skriver att "två av de största branscherna i världen – bränsle- och bilindustri – spelar hasard med svenskar som satsar på miljön". Nu kräver man att båda branscherna tar sitt ansvar och ersätter de miljöbilsägare som fått sina motorer förstörda. De föreslår en gemensam fond där de två branscherna delar ansvaret och där alla bolag betalar i förhållande till sin marknadsandel.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev