Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Bakterier ska omvandla solljus till bränsle

Publicerad: 3 september 2014, 09:14

Finska och brittiska forskare har lyckats få tarmbakterier att tillverka etanol. I framtiden hoppas man att tekniken ska göra det möjligt att omvandla solljus till bränsle.


Ämnen i artikeln:

Etanol

Gasol består till minst 95 procent av propan, ett kolväte som idag är en biprodukt vid oljeraffinaderier och framställning av naturgas. Men med hjälp av genteknik har finska och brittiska forskare nu lyckats få tarmbakterier av släktet e-coli att tillverka propan som direkt kan användas som bränsle.

För att metoden ska kunna användas kommersiellt krävs att produktionen skruvas upp cirka 1000 gånger, något som Patrik Jones vid Imperial College London hoppas blir möjligt inom en snar framtid.

– Vi har visat att tekniken fungerar. Inom fem till tio år hoppas vi ha trimmat processen så att den kan användas kommersiellt för att tillverka förnybar gasol, säger Patrik Jones till Ny Teknik.

På tur står sedan diesel, bensin, naturgas och flygbränsle. Slutmålet är att överföra tekniken till cyanobakterier och få dem att omvandla solljus till bränsle.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Etanol

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.