lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Balanserad vindkraft och elbilar ger smart elnät

Publicerad: 13 april 2011, 09:01

Falklandsöarna kan ha ett smart elnät på gång. På ögruppen ska man balansera vindkraft och lagra överskottet i elbilar. Modellen kan exporteras, menar man.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

På Falklandsöarna med ett par tusen invånare täcks sedan förra året 38 procent av elbehovet med vindkraft. I fjol fördubblades nämligen antalet vindkraftverk på ön till sex stycken. Att hantera de jämna men ibland kraftiga vindarna på ögruppen innebär särskilda utmaningar, skriver Businessgreen.com. Dels måste vindkraftverken dra nytta av men samtidigt hålla för ibland mycket kraftiga vindar, dels måste energiproduktionen hållas på en jämn nivå för att hålla nere förbrukningen av den diesel som används för att balansera vindkraften.

Glenn Ross, ansvarig för vindkraftparken på Falklandsöarna har utvecklat ett sätt som är en del av lösningen på problemet.

– Turbinen är inställd på en måleffekt och kommer att justera bladens vinkel samt styrkan på magnetfältet för att nå det målet. Vi strömlinjeformar uteffekten från varje turbin och följaktligen från parken, säger Glenn Ross till Businessgreen.com.

För varje 17 kW som produceras av vindturbinerna slipper man bränna upp 4,5 liter diesel, menar Glenn Ross, som samtidigt säger att marginalerna kan förbättras ytterligare.

För att knäcka nöten med överskottsenergin har Falklandsöarna undersökt användandet av batterier. Det förkastades på grund av kostnaderna. Nu utvärderas möjligheten att använda elbilar för att lagra energin. Tack vare Falklandsöarnas litenhet kan man när det behövs enkelt be elbilsinnehavare att ladda sina bilar. Ross medger att på större orter kan modellen bli problematisk.

– Om du kör 160 kilometer på en dag som somliga i Storbritannien fungerar det nog inte så bra. Men här på Falklandsöarna betvivlar jag att jag kör så långt på en vecka, säger han till Businessgreen.com.

Ross tror inte att större orter kan ordna samma höga nivåer av energiförsörjning med vindkraft. Men på mindre platser tror han på modellen.

– Vi säger inte att Bristol eller Newcastle kan nå så långt. Men det här kan absolut fungera på en skottisk ö, vi delar vädertypen. Vi har bevisat att det fungerar och ersätter bränsle, säger Glenn Ross.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev