lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Besiktningsbranschen: Saknas krav på elbilar

Publicerad: 3 mars 2022, 10:33

Besiktningsbranschen kritiserar att det fortfarande inte finns specifika besiktningsregler i Sverige för elfordon, trots att nybilsförsäljningen av elbilar slår rekord. Foto: Anders Wiklund/TT

Besiktningsbranschen kritiserar både avsaknaden av besiktningskrav på elbilar och lågt satta utsläppskrav på fossilfordon. Utsläppskraven ska nu utredas och branschens företrädare har goda förhoppningar om tuffare krav.

Ämnen i artikeln:

DieselSocialdemokraternaTransportstyrelsenElbilarKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Besiktningsbranschen presenterar nu sin årliga rapport med bland annat säkerhets- och utsläppsstatistik. De kritiserar att det fortfarande inte finns specifika besiktningsregler i Sverige för elfordon, trots att nybilsförsäljningen av elbilar slår rekord.

– Elfordonen följer samma regelverk som alla andra fordon förutom att vi inte kan mäta avgaser så klart. Det finns inga specifika kontrollpunkter för att kolla efter skador på batterier, kablage eller ladduttag, säger Tord Fornander, ordförande i Fordonsbesiktningsbranschen.

En annan fråga som de kritiserat ännu längre är Transportstyrelsen plötsliga sänkning av utsläppskraven 2018. Men för två veckor sedan röstade en majoritet i riksdagen för ett tillkännagivande om att utreda konsekvenserna av dessa sänkta krav. Det var bara Sverigedemokraterna och alla utom två socialdemokrater som röstade emot.

– Jag har goda förhoppningar. Det här är andra gången som Transportstyrelsen ska utreda kraven. Att de skulle underkänna sina egna låga krav första gången var väl långsökt, säger Tord Fornander.

Kraven som ska ses över gäller framför allt personbilar, lastbilar och A-traktorer, men den stora effekten gäller euro 5- och euro 6-fordon som står för majoriteten av fordonsflottan. Enligt branschens statistik skulle återinförda gamla krav leda till mer än en fördubbling av antalet underkända bensin- och dieselbilar.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev