söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Bilarna blir större och större: ”Ett slöseri med naturresurser”

Publicerad: 2 juni 2022, 09:08

Bilarna blir bara större och större i den svenska fordonsflottan, vilket har en rad negativa miljö- och hälsoeffekter. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Gröna Mobilister

Fordonsflottans viktökning medför en rad negativa hälso- och miljökonsekvenser.
”Gått alldeles snett”, säger Gröna Mobilister om utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

DieselGröna BilisterTrafikElbilarLaddhybrider

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Sveriges fordonsflotta växer. Snittvikten hos en nyregistrerad bil i dag är 1 800 kilo jämfört med knappt 1 600 kilo år 2015. Det framgår av en sammanställning som Gröna Mobilister gjort.

– Det här är ett slöseri av naturresurser och bidrar till ökad klimatpåverkan vid biltillverkningen. Sen blir bilarna såklart törstigare också, men det är åtminstone ett mindre problem för elbilar, säger Per Östborn, projektledare vid Gröna Mobilister, till Aktuell Hållbarhet.

En del av förklaringen till viktökningen är laddbybridernas och elbilarnas starka intåg på marknaden med tunga batterier som bidrar till en ökad tjänstevikt. Men det är långt ifrån hela sanningen.

För tio år sedan var dieselbilarna och gasbilarna de riktiga tungviktarna. Sen dess har dieslarna ökar i vikt med 400 kilo till en snittvikt på mer än två ton. Samtidigt har gasbilarna bantat med 200 kilo. Bensinbilarna har ”bara” ökat drygt 100 kilo i vikt under samma period.

Enligt forskare ger tyngre bilar ett större däck- och vägslitage och därmed större utsläpp av hälsoskadliga partiklar. Så länge bilarna med förbränningsmotorer fortsätter öka i vikt kommer elbilarna att vara bättre för både klimat och hälsa. Men om viktuppgången stannar upp för alla kategorier utom elbilarna är det inte självklart att elbilen är bättre för hälsan än en förbränningsbil – trots att elbilen inte har några partikelutsläpp från avgaser.

Gröna mobilister tycker att utvecklingen mot allt större personbilar går åt helt fel håll och ifrågasätter marknadsföringen och bilförsäljarnas metoder:

”När man ser stridsvagnsliknande fordon på uppfarten till radhus där pensionärspar bor förstår man att något gått alldeles snett”, säger Gröna Mobilisters generalsekreterare Stefan Andersson, i en kommentar.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev