Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Biobränsle gäller för USA:s försvar

Publicerad: 12 Maj 2010, 03:13

Pentagon arbetar hårt för att främja utvecklingen av biobränslen. Målet är att framtidens stridsplan ska vara oberoende av olja.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Den här veckan träffas amerikanska försvarstoppar och chefer från energisektorn utanför Washington för att diskutera ny teknik och Pentagons arbete för att utveckla biobränslen till militära flygplan.

– Det långsiktiga målet är att minska USA:s beroende av utländsk olja, sa flygvapnets överste Francis Rechner, som också är chef på försvarets Defense Energy Support Center (DESC), till Reuters.

Attackplanet Air Force A-10 Thunderbolt II, som drivs av en blandning av biomassa och flygbränsle, har redan testflugits, och likaså marinens jaktplan ”Green Hornet”, som drivs av en blandning av flygbränsle och biobränsle tillverkat av växten oljedådra.

Pentagon har redan ingått ett avtal med Air Transport Association, USA:s största flygbranschorganisation, för att främja en omfattande kommersialisering av miljövänliga flygbränslen och därmed minska landets oljeberoende. Idag använder USA:s flygindustri och försvar mer än 1,5 miljoner fat olja om dagen.

– Nästa utmaning blir att främja byggandet av anläggningar som kan producera stora mängder biobränsle av alger, oljedådra och andra växter, sa Mark Iden från DESC.

Iden sa även att han tror BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen har sporrat intresset för utvecklingen av alternativa bränslen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.