Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Biobränsle: Hedegaard höjer ett varningens finger

Publicerad: 2 Februari 2012, 10:03

EU:s klimatkommissionär varnar för effekterna av att satsa för mycket och för snabbt på biobränsle


Ämnen i artikeln:

Eu

EU-kommissionen värderar just nu miljöeffekterna av olika biobränslen – slutsatserna kommer att ligga till grund för den framtida energipolitiken.

I en intervju med
nyhetsbrevet Euractiv höjer EU:s klimatkommissionär Connie Hedeegaard ett varningens finger för att förlita sig allt för mycket på detta energislag.

– Personligen har jag alltid varit mycket försiktig vad gäller biobränslen, det är utmärkt att se potentialen i teknologin, men vi ska se upp så att Europa inte etablerar en ny stor industri som efter hand inte visar sig vara så bra, säger Hedegaard.

EU:s har satt som mål att öka användningen av förnybara drivmedel, inklusive biobränslen, till 10 procent år 2020. Importen av palmolja står för närvarande för den stora ökningen i regionen – upp 21 procent under 2011.

Samtidigt är effekterna av bränslens indirekta miljöeffekter inte klarlagda. Connie Hedegaard backar inte tillbaka från 10-procentsmålet men manar till försiktighet eftersom forskningen utvecklas och ännu inte har några givna svar.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.