Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Boverket: Osäkra klimateffekter av mer laddinfrastruktur

Publicerad: 24 september 2020, 08:59

HSB Linné har installerat laddare för elbilar i föreningens garage. Nu har Boverket utrett konsekvenserna av en kraftigt ökad tillgång till laddpunkter för elbilar.

Foto: Björn Larsson Rosvall TT

Boverket ser igen automatik i att kraftigt ökad tillgång till laddpunkter för elbilar skulle leda till en snabb omställning och stora klimatvinster. Istället varnar de för orimligt höga kostnader för fastighetsägarna.


Boverket har på regeringens uppdrag utrett konsekvenserna av ändrade kravnivåer för laddinfrastruktur för laddfordon. Bakgrunden är de kommande kraven laddinfrastruktur för laddfordon enligt EU:s energiprestandadirektiv.

Förslaget som Boverket haft att ta ställnigen till handlar om krav på laddinfrastruktur vid ny- och ombyggnation av såväl bostadshus som uppvärmda och ouppvärmda byggnader vid parkeringar om minst fem parkeringsplatser. De skärpta kraven på både förberedande ledningsinfrastruktur och antal laddningspunkter vid ny- och ombyggnad bedöms kunna säkerställa att ungefär 17 000 laddningspunkter per år tillkommer.

Boverket skriver i rapporten att de indirekta effekterna, det vill säga i vilken utsträckning ändrade kravnivåer på laddinfrastruktur påverkar antalet laddfordon, är svåra att bedöma. 

”Utökade kravnivåer på laddinfrastruktur bedöms kunna leda till en minskning av utsläpp av växthusgaser, minskningen är dock mycket liten i förhållande till de totala utsläppen i transportsektorn. Bedömningen är att de ökade kostnaderna troligtvis inte vägs upp av klimatvinsten”, skriver Boverket i rapproten. 

Boverket bedömer också att kostnaderna riskerar att kunna bli orimligt höga för enskilda fastighetsägare. Detta gäller även om de undantag som direktivet medger skulle tillämpas. Myndigheten lyfter också en risk att utökade krav på laddinfrastruktur kan komma att leda till krav på investeringar och ökade kostnader även i områden där efterfrågan på laddningspunkter saknas.

Läs Boverkets rapport till regeringen  

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.