Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Branschen ställer sig bakom biogasutredningens förslag

Publicerad: 19 december 2019, 11:06

Enligt Marcus Hansson på Gasum leder förslaget om uppdelning av biogaspremierna till mer klimatnytta.

I veckan lämnade biogasutredningen sitt slutbetänkande till regeringen. Biogasbranschen välkomnar förslagen.


Ett produktionsmål om 10 TWh till 2030 för svensk biogas skulle skapa en samhällsekonomisk nytta som vida överstiger de offentliga kostnaderna. Samtidigt skulle transportsektorns klimatutsläpp minska kraftigt. Det anser biogasutredningens särskilda utredare, Åsa Westlund, som i veckan lämnade sitt slutbetänkande till regeringen.

Att öka produktionen av biogas till 10 TWh om året är detsamma som att sjufaldiga dagens produktion. Enligt Åsa Westlund skulle en sådan ökning leda till utsläppsminskningar motsvarande 1,5 till 2,8 miljoner ton koldioxid varje år.

För att uppnå målet som föreslås i utredningen är det enligt utredaren viktigt att skatteundantaget för biogas behålls. Utredningen föreslår också ett antal nya styrmedel som exempelvis en gödselpremie på 40 öre per kWh biogas, en uppgraderingspremie på 20 till 30 öre per kWh biogas som uppgraderas samt en förvätskningspremie på 10 till 15 öre per kWh biogas som förvätskas till flytande biogas.

Dessa premier föreslås införas från och med år 2021. Enligt utredaren skulle kostnaderna för premierna totalt uppgå till cirka 500 miljoner kronor första året och cirka 700 miljoner kronor andra året.

Förslagen i utredningen får brett stöd från den svenska biogasbranschen. Bland annat skriver organisationerna LRF, Energigas Sverige och Svenskt Vatten i ett gemensamt pressmeddelande att organisationerna ställer sig bakom utredningens förslag och att förslaget om fortsatt skattebefrielse för biogas är av högsta vikt för en fortsatt svensk produktion. 

Också gasföretaget Gasum, som är den största producenten av biogas i Sverige, ser positivt på utredningens förslag.
– Det är självklart viktigt med en fortsatt skattebefrielse då det gynnar efterfrågan, särskilt från sektorer där det är svårt att minska utsläppen som inom industrin och tunga transporter. Det som också är bra är de föreslagna produktionsstöden då det skulle rätta till dagens snedvridna konkurrens från dansk biogasproduktion, säger Marcus Hansson, head of public affairs på Gasum, till Aktuell Hållbarhet. 

Det som är extra intressant i utredningen är enligt Marcus Hansson hur utredaren har delat upp produktionsstödet.
– Genom att dela upp stödet och ge specifika premier för uppgradering och förvätskning så går det att styra stöden dit där biogasen ger högst klimateffekt. Nämligen till sektorer där klimatutsläppen står stilla i dag, tunga transporter och industrin. Nu är det viktigt att vi i branschen ställer oss bakom förslagen så att riksdagen snabbt kan fatta beslut, förhoppningsvis redan under nästa år, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.