Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Branschöverenskommelse ska förenkla elbilsladdning

Publicerad: 10 maj 2022, 09:31

En ny branschöverenskommelse ska göra det enklare att ladda elbilar på publika snabbladningsstationer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Branschorganisationerna Drivkraft Sverige, Energiföretagen och Mobility Sweden har slutit en överenskommelse som ska förenkla snabbladdningen av elbilar.

Ämnen i artikeln:

Elbilar

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


En ny branschöverenskommelse innebär att det kommer att bli enklare att ladda elbilar på publika snabbladdningsstationer. Det uppger parterna i uppgörelsen, branschorganisationerna Drivkraft Sverige, Energiföretagen och Mobility Sweden, i ett gemensamt pressmeddelande. 

”Fler och fler kör elbilar, då måste också laddningen hänga med. Den här branschöverenskommelsen är viktig för att fler ska kunna ladda enklare, vid publika snabbladdningsstationer”, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) i en kommentar. 

Nu kommer anslutna laddoperatörer att erbjuda kortbetalning via antingen en kortläsare på stationen, en applikation eller QR-kod. Laddning och betalning ska också kunna genomföras utan att kunden behöver teckna avtal eller registrera ytterligare kunduppgifter. Dessutom ska prisinformationen bli tydligare. 

”Elektrifieringen av personbilar är en nyckelfaktor för att vi ska klara våra gemensamma klimatmål och därför är det viktigt att vi underlättar för konsumenterna att välja en laddbar bil”, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, i en kommentar.

Läs överenskommelsen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev