Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Bränsleceller ska öka Volvos räckvidd

Publicerad: 27 oktober 2010, 07:53

Volvo Personvagnar accelererar i racet om att utveckla elbilar som kan köra långt utan laddstopp.


Ämnen i artikeln:

BränslecellerCleantechElbilarForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I samarbete med företaget Powercell Sweden påbörjar Volvo nu utvecklingen av en bränslecell. Målet är ökad räckvid för företagets elbilar.

Tekniken ska öka elbilens räckvidd med upp till 25 mil, utöver den körsträcka som bilens batteri ger, hoppas Volvo.

– Batteriernas kostnad och storlek innebär fortfarande att rena elbilar har en förhållandevis begränsad räckvidd. Bränsleceller kan vara ett sätt att öka körsträckan mellan batteriladdningarna. Projektet ger oss dessutom ökad kunskap om bränsleceller och vätgas, kommenterar Volvo Personvagnars VD Stefan Jacoby.

Tillkännagivandet kom dagen efter att en eldriven Audi A2 körde från München till Berlin utan laddstopp och därmed slog världsrekord i långdistans: 60 mil.

Första steget är att göra en förstudie av en så kallad range extender, räckviddsförlängare, som består av en bränslecell med reformer.

Projektet genomförs med stöd från Energimyndigheten. Om myndigheterna beslutar sig för fortsatt stöd inleds nästa steg som innebär att Volvo PV och Powercell tar fram två testbilar baserade på Volvo C30 Drive Electric för tester under 2012.

– Vi har precis tagit de första stegen och det är naturligtvis för tidigt att tala om en marknadsintroduktion av elbilar med Range Extenders. Det industriella beslutet kommer när vi har lärt oss mer om bränsleceller och dess möjligheter, säger Stefan Jacoby i ett pressmeddelande.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News