Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Bränsleförbrukning: Så närmar du dig biltillverkarnas drömsiffror

Publicerad: 7 Februari 2014, 09:55

Biltillverkare marknadsför nya bilar genom att uppge att bränsleförbrukningen är betydligt lägre än den i själva verket är.


Nya bilar drar mycket mer bensin än vad som uppges i tillverkarnas annonskampanjer. Det rapporterar Dagens Industri. Till stor del beror det på att bilens bränsleförbrukning består av två delar – dels den som driver själva bilen, och dels den som driver hjälpsystem som luftkonditionering, halvljus, radio och annat. Bilindustrin har arbetat hårt med att sänka förbrukningen i själva motorn medan hjälpsystemen inte ingår i biltillverkarnas tester. Den delen är konstant och därför har dess betydelse ökat. Det säger Di:s expert Håkan Matson.

Enligt Matson är det möjligt att anpassa sin körning för att närma sig biltillverkarnas officiella siffror, men att komma ned i samma låga bränsleförbrukning är omöjligt.
– Det handlar om klassiska saker som att köra försiktigt, använda högsta möjliga växel, hålla igen farten och att inte bromsa för mycket. En bil som Prius, som har 0,38 i officiell förbrukning, kan man köra på en halvliter per mil, säger Matson som ändå menar att det är en ”okej förbrukningssiffra”.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.