Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Bygger biobränslefabrik i megaformat

Publicerad: 3 september 2010, 04:48

Kanadensiska Enerkem har börjat bygga vad man själva kallar världens första biobränsleanläggning i ”industriell skala”.


Anläggningen i Edmonton, Kanada, kommer när den står färdig 2011 att årligen kunna omvandla 100 000 ton avfall till biobränsle – tillräckligt för att kunna driva 400 000 bilar i ett år. Därmed kommer anläggningen att fylla en viktig roll i stadens mål att återvinna 90 procent av hushållens deponerade avfall, skriver BusinessGreen.

Edmontons borgmästare Stephen Mandel sa att även material som inte lämpar sig för traditionell återvinning innehåller kolmolekyler som kan återvinnas på kemisk väg, även om viss försortering krävs. Efter extrahering kommer kolrestprodukterna att konverteras till drivmedel och andra användbara kemikalier med hjälp av en kombination av värme, tryck och kemiska katalysatorer.

I USA hamnar för närvarande 64 procent av städernas avfall i deponi, så Enerkem ser stora möjligheter att expandera i hela Nordamerika. Företaget har redan planer på att öppna en fabrik, med samma kapacitet som den i Edmonton, i Pontotoc, Mississippi. Om allt går enligt planerna så kommer den att stå driftklar 2013.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.