Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Centerpartiet: Så vill vi göra transporterna grönare

Publicerad: 6 juli 2013, 06:17

Idag är det Centerpartiets dag i Almedalen. Vi frågade miljötalesperson Roger Tiefensee vad partiet kommer att prioritera i den kommande valrörelsen.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Det är ungefär 16 månader kvar till riksdagsvalet – vilka starka miljöreformer är det realistiskt att tro att riksdagen beslutar om fram till dess?
– En utvecklad kemikaliepolitik som minskar riskerna med farliga ämnen genom att Miljömålsberedningens förslag genomförs.
– En strategi och åtgärder för att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030, inkluderande ett bonus-malussystem för personbilar.
– Ett system för nettodebitering av el för att gynna egenproducerad el.

Vilka tre miljöfrågor blir viktigast i valet till EU-parlamentet 2014?
– Att höja ambitionsnivån för minskningar av växthusgastutsläppen i EU från 20 till 30 procent och säkra att vi har ett starkt handelssystem för utsläppsrätter med ett rättvist och effektivt pris på koldioxid. Att utveckla Reach så att det blir möjligt att bedöma, behandla och pröva grupper av ämnen utifrån inneboende egenskaper, kemisk struktur och/eller användningsområden. Samt att skärpa innehållet i och tillämpningen av EU:s Ekodesigndirektiv så att återvinning och återanvändning stimuleras.

Vilken är enligt ditt parti den viktigaste ingrediensen för att få fram en blocköverskridande energiuppgörelse som främjar en hållbar utveckling?
– Den viktigaste ingrediensen för en uppgörelse är förhandlingsviljan. Alliansens energiöverenskommelse främjar redan idag en hållbar utveckling på energiområdet när den förnyelsebara energin växer kraftigt. Om fler partier är beredda att ansluta sig i samband med den kontrollstation som finns inlagd till 2015 är det bara positivt.

Vilka förväntningar har du och ditt parti på IPCC:s femte forskningsrapport som publiceras i september?
– Vi förväntar oss att rapporten som presenteras i september kommer att säkerställa jordens klimatkänslighet med större precision än tidigare och att vi därmed får skarpare beräkningar på vad utsläpp av växthusgaser kan innebära. Som en följd av detta hoppas vi att detta ger tillräckligt tydliga signaler till andra partier, andra länder i Europa och till de stora utsläpparländerna att faktiskt ta klimatförändringarna på allvar och agera därefter.

Om ditt parti skulle genomföra tre tuffa åtgärder inom grön skatteväxling de närmaste åren – vilka skulle det då vara och varför?
– Införa ett bonus-malussystem vid försäljning av nya personbilar. Vi vill att de bilar som orsakar stor klimatpåverkan får en kraftig avgift vid inköp, medan köp av en bil som ger lite koldioxidutsläpp får en kraftig bonus istället. Detta fungerar i andra länder redan, såsom i Frankrike, och kan ge en kraftig injektion till att påskynda omställningen till en fossiloberonde fordonsflotta.
– Använda intäkter från auktionering av utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem till klimatinvesteringar i Sverige och i utvecklingsländer.
– Slopa den skatt på trafikförsäkringspremier som finns idag och istället höja koldioxidskatten på bensin och diesel. Genom att flytta beskattningen från en fast kostnad till en rörlig kostnad får man en bättre miljöstyrning i den beskattning som redan idag finns på fordonstrafiken.

Vad är viktigast ur ett miljöperspektiv – EU-fiskereform eller EU:s jordbruksreform?
– En reform av EU:s fiskepolitik är viktigast ur ett miljöperspektiv, eftersom utkastförbud och fiskekvoter utifrån en hållbar förvaltning av fiskbestånden skulle få stora och direkta effekter på fiskbestånden.

Kommer vi att få en miljövänligare färjetrafik till Gotland
genom Trafikverkets pågående upphandling?
– Om man ser till helheten och den totala miljöbelastningen av transporter till och från Gotland är svaret nej. Risken är att långsammare färjor till Gotland skulle föra över mer trafik till flyget.

Varför är ditt parti det miljöbästa i riksdagen?
– Centerpartiet är det miljöbästa partiet eftersom vi låter alla politikområden präglas av långsiktig hållbarhet, såväl ekologisk, ekonomisk som social hållbarhet.

Vad vore din första åtgärd som nyutnämnd miljöminister?
– Jag tycker inte Lena Ek ska ersättas som miljöminister av mig eller någon annan. Jag hoppas att Lena fortsätter sitt arbete med att bidra till ett internationellt klimatavtal som klarar 2-gradersmålet och att Sverige inrättar ett särskilt klimatanslag i statsbudgeten för finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News