Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Danmark fritt från fossila bränslen 2050

Publicerad: 1 oktober 2010, 05:48

En ny rapport från den danska klimatkommissionen förutspår att landet kan vara fritt från fossila bränslen i mitten av seklet.


Ämnen i artikeln:

CleantechDanmarkFörnybar EnergiForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Minskade kostnader för förnybar energi, kombinerat med stigande kostnader för olja och gas, kommer att göra det möjligt för Danmark att vara helt fritt från fossila bränslen 2050, enligt en rapport publicerad av den danska regeringens klimatkommission.

Kommissionen menar att vindkraft och bioenergi ska kunna möta merparten av landets energibehov, skriver The Guardian.

Enligt rapporten kommer en övergång till förnybara energikällor dessutom att bli billigare än att fortsätta använda fossila bränslen, speciellt ifall förutsägelserna om kraftigt stigande olje- och gaspriser håller.

Rapporten välkomnades av den danska vindkraftverktillverkaren Vestas, som tror att den kan bidra till att stärka landets position som ledande producent av landbaserad vindkraft.

– Rapporten kommer dessutom att sända en mycket tydlig och viktig signal till andra länder om att vindkraften är en hållbar energikälla för framtida utveckling. Det här ger Danmark en fantastisk möjlighet att befästa sitt rykte som ett laboratorium för gröna och koldioxidfria energitekniker, säger Vestas vd Ditlev Engel till The Guardian.

I rapporten rekommenderas regeringen att omedelbart börja investera 0,5 procent av landets årliga BNP i förnybar energi, för att kunna uppnå målet innan 2050. Den danska klimat- och energiministern ska nu studera rapporten innan regeringen kommer med sitt officiella förslag på klimatstrategi i november.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.