Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Därför måste världen införa global källskatt på fossila bränslen

Publicerad: 30 november 2009, 08:54

”Inför global källskatt på alla fossila bränslen. Lägg den i en global fond under FN:s styre och använd den till att finansiera u-ländernas övergång till alternativa bränslen.” skriver Högni Hansson, miljöchef i Landskrona.


Ämnen i artikeln:

Koldioxidskatt

En av de stora tvistefrågorna i klimatförhandlingarna har varit hur u-ländernas klimatanpassning ska ske och framför allt vem som ska betala den. Denna fördelning av kostnaderna för klimatanpassningen är den fråga där världens länder befinner sig längst från varandra. U-länderna anser att de drabbas värst av klimatfrågan och att de rika länderna dessutom vill förmena dem samma utveckling som industriländerna har genomgått.

Fossila bränslen,
eller snarare tillgången på billig energi, har varit en avgörande förutsättning för industrialiseringen, som började i slutet av 1700-talet genom användningen av kol i stor skala. En stor del av det välstånd och den teknikutveckling som skett har sin grund i obegränsat tillgång till stora mängder av fossila bränslen; stora mängder billig lagrad energi. Det gäller såväl industriproduktion, metallutvinning och metallanvändning, transporter. Även jordbrukets användning av handelsgödsel och bekämpningsmedel är fossilbaserat.

Det är denna utveckling och denna välfärd som u-länderna vill få del av. Det är även denna utveckling som är orsaken till den stora och allvarliga klimatkris som vi nu ser början på. Utmaningen nu är att behålla det välstånd som de fossila bränslena medför och ta bort nackdelarna som de medför. Det är rimligt att belasta de fossila bränslena med de kostnader som användningen av dem medför.

Ekonomerna kallar det att internalisera de externa kostnaderna. Det innebär att vinsterna eller fördelarna med fossila bränslen belastas med alla de kostnader som användningen medför. Klimateffekten är den värsta och mest storskaliga negativa effekten av användningen av de fossila bränslen. Därför är det logiskt att man försöker internalisera dessa, så att den som har fördel av att använda fossila bränslen även betalar kostnaderna för de negativa effekter som denna användning medför. Det gör man enklast genom en källskatt på fossila bränslen. Om man inför källskatt är en del av problemet löst.

Tanken är att införa en skatt på alla fossila bränslen, kol, olja och fossilgas, redan vid källan, det vill säga vid kolgruvan, på oljefälten och vid gasfyndigheterna. Skatt på varje ton kol som bryts, på varje liter olja och varje kubikmeter gas som utvinns. Kostnaderna för skatten fördelads i olika led efter vanliga marknadsprinciper. Oljebolaget som äger oljekällan tar på sig den del av skatten som det anser sig vara tvunget att göra av marknadsmässiga skäl, vältrar över de kostnader som det kan på distributören som i sin tur försöker ta ut kostnaderna för skatten av konsumenten.

Skattefonden används sen för att under FN:s ledning för att finansiera anpassning i u-länderna (och även i de rikare länderna) till fossilfritt samhälle utan att någon behöver tvista om vem som ska betala denna övergång. Den globala källskatten på fossila bränslen dämpar dessutom användningen av fossila bränslen, och ökar alternativens konkurrenskraft. Om man vill, eller anser sig behöva, öka takten i omställningen kan skatten höjas, konsumtionen av fossila bränslen minskas och alternativens konkurrens förbättras. De ökade resurserna i form av ökad fond ger dessutom bättre möjligheter till snabbare teknikbyte.

Systemet med källskatt har stora fördelar jämfört med de utsläppsrätter som införts. De har mer eller mindre blivit ett fiasko där varje land har försökt att gynna sina egna verksamheter med negativa följder för miljön som konsekvens. Ett system som däremot har fungerat bra och varit ett mycket framgångsrikt system, är den koldioxidskatt som Sverige infört. Den har vissa likheter med en global källskatt. Där handlar det inte om mera eller mindre godtycklig utdelning av utsläppsrätter.

En källskatt är enkel att administrera, och enkel att räkna ut rättvist. Det innebär att de som drar nytta av de fossila bränslena: den som äger oljekällan eller kolgruvan, den som säljer oljan och den som slutligen använder oljan, gasen eller kolet betalar även för den del av de skador som den orsakar. Förorenaren betalar. Om världens ledare lyckas komma överens om denna enda fråga i Köpenhamn, att införa källskatt på fossila bränslen, är det ett jättekliv framåt och borde kunna utgöra grunden för det fortsatta globala klimatarbetet.

Högni Hansson
miljöchef Landskrona

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Koldioxidskatt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News