Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Därför vill Anders Borg införa kvotplikt för biobränsle

Publicerad: 16 april 2012, 07:28

Regeringen vill införa kvotplikt för biobränslen


Ämnen i artikeln:

Anders Borg

Större kvotplikt för biobränslen är ett av de viktigaste inslagen på miljöområdet i regeringens vårproposition. Förslaget presenteras av finansminister Anders Borg och energiminister Anna-Karin Hatt i SvD.

Alliansen föreslår att man att fördubblar inblandningen av etanol i bensin och ökar FAME-inblandningen i diesel med 50 procent. Det innebär att man blandar ned totalt 10 volymprocent etanol i bensin och sju volymprocent FAME i diesel.

Detaljerna i reformen med kvotplikter är inte klara men ministrarna lovar att presentera ett färdigt förslag under 2013. Systemey är tänkt att träda i kraft 2014

Något man tittat närmare på är vilka skattelättnader som kan ges till olika biobränslen utan att det strider med EU-rätten. För att undvika en olaglig överkompensation vill regeringen införa en låg skatt på den etanol och FAME som blandas i bensin respektive diesel.

Detta förslag tros inte höja bensinpriset under 2013 jämfört med i år
– det kompenseras och jämnas ut av en sjunkande bensinskatt. Konsumenterna kommer alltså inte att drabbas av högre priser, skriver ministrarna

Enligt de båda ministrarna kommer de samlade åtgärderna i vårpropositionen att minska utsläppen från fordonsparken med 600 000 ton koldioxid om året.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Anders Borg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.