fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

De flesta regioner gör trafikplaner som missar miljömål

Publicerad: 22 februari 2022, 10:41

Gröna Bilister, som nyligen bytt namn till Gröna Mobilister, har gjort en kartläggning av regionernas länstrafikplaner.

Foto: Getty Images

En majoritet av regionerna missar klimatmålet och fyra av fem vet inte om deras länstrafikplan bidrar till ökad transporteffektivitet. Det visar en kartläggning från Gröna Mobilister.

Ämnen i artikeln:

MiljömålSverigeGröna BilisterTrafik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Gröna Mobilister, tidigare kända som Gröna Bilister, har kartlagt de 21 svenska regionernas arbete med att ta fram länstransportplaner. Sammanställningen visar att en majoritet av regionerna misslyckats med att nå viktiga miljömål. 14 regioner anger att planerna inte bidrar till det nationella målet om biologisk mångfald. 17 regioner kan inte göra bedömningen om deras plan leder till en ökad transporteffektivitet eller inte.

”Regionerna behöver bli bättre men också få bättre förutsättningar. Den tidigare kritik som regionerna haft mot planeringens inriktning lyfts i flera av planförslagen. För att nå våra klimatmål måste vi lägga betydligt mer vikt vid måluppfyllelse, att vi faktiskt gör verkstad av våra mål. Sverige kommer aldrig nå en hållbar mobilitet endast genom fina mål på pappret”, säger Gröna Mobilisters ordförande Marie Pellas i en kommentar.

När det gäller klimatpåverkan från trafiksektorn är det elva regioner som anser att deras länstrafikplan inte bidrar till det nationella målet om 70 procents minskad klimatpåverkan från trafiksektorn till år 2030 jämfört med 2010. Bara åtta regioner klarar av att ta fram alternativa förslag med dess olika miljöeffekter så att politikerna kan fatta bättre beslut.

Läs kartläggningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev