Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Den fossila bränsleanvändningen ökar

Publicerad: 5 April 2011, 07:56

Nya siffror från Svenska Petroleum Institutet visar att det släpptes ut mer koldioxid 2010 än under föregående år. Ökande volymer diesel och eldningsolja sägs ligga bakom den negativa utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

KoldioxidutsläppUlf Svahn

I ett pressmeddelande skriver Svenska Petroleum Institutet, SPI, att utsläppen från drivmedel och bränslen ökade med fyra procent i jämförelse med 2009.

Koldioxidutsläppen från bensin minskade. Men samtidigt skedde en ökning av både diesel och användningen av eldningsoljor. Utsläppen var under 2010 cirka 29,3 miljoner ton enligt SPI. Upp från 28,1 miljoner ton året innan.

– Den starkare konjunkturen och ökade yrkestransporter ger ökade dieselvolymer och bidrar till ökningen av koldioxidutsläppen, säger Ulf Svahn, VD för SPI, i ett pressmeddelande.

Men allt är inte nattsvart, enligt Svahn.

– Positivt är att användningen av förnybara drivmedel innebär en minskning i koldioxidutsläppen med cirka 4 procent, i jämförelse med om man bara använt fossila drivmedel.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

KoldioxidutsläppUlf Svahn

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.