måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

”Det är ingen nyhet att Miljöpartiet inte gillar bilar”

Publicerad: 12 mars 2010, 08:35

Sofia Arkelsten (m) och Lars Hjälmered (m) kritiserar Mp:s krav att lägga ner bilforskningsföretaget Fouriertransform. ”Miljöpartiet för en politik mot bilar. Vi för en politik emot utsläpp” skriver man.

Ämnen i artikeln:

Motor

På torsdagen rapporterar Ekot om att Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith vill lägga ned bilforskningsföretaget Fouriertransform. Bolaget är en del i regeringens satsning på att utveckla bilindustrin.

Argumentet
är att pengarna ännu inte används. Men det här är inte en kommunal budget som måste användas innan årsskiftet för att inte frysa inne. Det här är en långsiktig satsning som Alliansen gör för att utveckla fordonsindustrin. Det behövs för jobben och för att klara miljöutmaningarna.

Det är ingen nyhet att Miljöpartiet inte gillar bilar. Men frågan förtjänar ändå att debatteras. Här syns nämligen stora och viktiga politiska skillnader mellan de två alternativen i höstens val.

Miljöpartiet för en politik mot bilar. Vi för en politik emot utsläpp och reglerar både bränslena och ställer tekniska krav inom EU. Miljöpartiet vill tydligen lägga ner forskningen som kan ge oss miljöbra lösningar för bilarna. Vi i alliansen satsar tre miljarder på att utveckla tekniken.

Konkret har vi beslutat om riktade forskningspengar till viktiga områden som nya material, produktionsteknik och transportforskning. Syftet är att få fram ny kunskap som löser viktiga problem, inte minst vad gäller just utsläppen från fordon.

Därutöver
har ett särskilt bolag skapats, Fouriertransform, som har uppdraget att investera i ny teknologi och genom det bidra till en hållbar utveckling inom transportområdet och till en miljöomställning av fordonsindustrin.

Konfliktytorna är tydliga. Miljöpartiet och Moderaterna ser samhällsproblemen helt olika. För oss är det utsläppen, inte bilarna, som är problemen i transportsektorn. Men Miljöpartiet fortsätter att jaga bilar. Av ren princip får vi anta.

Dessutom är det inkonsekvent. Först föreslår Mp att staten för dyra pengar ska köpa, äga och driva ett bilföretag. Strax efter det lägger såna här förslag som hotar hela fordonsklustret, tillväxten, jobben och teknikutvecklingen.

Det finns en annan konflikt här också. Vad säger Socialdemokraterna om utspelet? Särskilt Socialdemokrater i Västsverige får nog svårt att dela Miljöpartiets inställning. Är forskningsstoppet hela vänsterkoalitionens åsikt? Vi tror inte det. Men det får de själva lösa internt.

Utsläppen från transportsektorn är en stor utmaning. Det ska vi hantera. Det kommer aldrig att finnas en enda lösning på våra transportbehov, och sanningen är att du inte behöver välja en politisk favorit. Tvärtom driver vi utveckling på bredden: spårvägar, vägar och teknik. För oss moderater finns bilen med i de framtida lösningarna på människors och varors rörlighet. Precis som att tågen och bussarna. Och flyget. Däremot doftar det unket 1900-tal när Miljöpartiet nu vill stoppa teknikutvecklingen för ett trafikslag.

Sofia Arkelsten, riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson (M)
Lars Hjälmered, riksdagsledamot, talesperson högre utbildning och forskning (M)

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev