Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Det krävs av regeringen för en snabbare elektrifiering av transportsektorn

Publicerad: 19 oktober 2021, 08:44

Snabbare och enklare utrullning av laddinfrastruktur, kräver Fossilfritt Sverige och Bil Sweden.

Foto: Anders Wiklund/TT


Fordonsindustrin skulle kunna flytta fram målen för elektrifiering men för att det ska bli möjligt krävs det att regeringen levererar nödvändinga beslut kring utrullning av laddinfrastruktur, en ansökan om undantag från EU:s regelverk som möjliggör stöd med över 50 procent för laddinfrastruktur samt att ge långsiktiga besked för industrisektorer, enskilda företag och konsumenter så att de kan planera för fossilfria fordonsinköp. Det skriver Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson tillsammans med Bil Swedens Mattias Bergman i en debattartikel i Dagens Industri i dag. 

”Sverige har världens mest ambitiösa klimatmål för vägtransportsektorn och en fordonsindustri som är beredd att höja tempot. Sverige kan redan vid klimatmötet i Glasgow visa vägen för omvärlden hur vi ställer om samtidigt som konkurrenskraften ökar. Denna nya logik är kanske vårt viktigaste bidrag till klimatförhandlingarna”, skriver de. 

I detalj skriver debattörerna att det behövs fler publika laddpunkter för personbilar längs med våra landsvägar med max tio mils mellanrum i hela landet. Vad gäller undantaget från EU vill de att Sverige, i likhet med Tyskland, söker undantag som möjliggör statligt stöd med över 50 procent för laddinfrastruktur i glesbygd och ger möjlighet att delfinansiera laddpunkter vid logistikcenter för lastbilar. Om kravet på långsiktighet skriver debattörerna att det ”varje dag införs flera beslut som påverkar fordonsmarknaden med för kort framförhållning, samtidigt som de ändras flera gånger varje mandatperiod.”

Läs debattartikeln i Dagens Industri 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.