måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

DHL satsar på elflyg

Publicerad: 5 augusti 2021, 09:36

Här är elflyget som DHL kommer förse med sin egen logga. Tillverkat av Eviation. Foto: Jean-Marie Liot / Eviation

DHL Express och Eviation har skrivit ett avtal som de menar innebär en historisk milstolpe i en övergång till elflyg inom logistiksektorn.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Logistikföretaget DHL Express har beställt 12 transportflygplan som enbart drivs med el. Flygen ska levereras under år 2024.

Bolaget skriver i en kommentar att man nu är med och skriver historia och formar framtiden för hållbart flygande genom sin beställning som uppges vara den första någonsin av helelektriska transportplan.

Flygplanstypen som går under namnet Alice ska levereras av bolaget Eviation, baserat i Seattle, USA.

”Vi är fast övertygade om en framtid med nollutsläppslogistik. Därför har våra investeringar alltid målet att förbättra vårt koldioxidavtryck. På vår väg mot en ren logistikverksamhet spelar elektrifieringen av alla transportslag en avgörande roll och kommer att avsevärt bidra till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp”, säger John Pearson, vd för DHL Express i en kommentar.

Flygplanen kommer att kunna lyfta 1200 kilo gods – alternativt nio personer - och laddningen uppges komma ta högst 30 minuter vilket innebär att flygplanen kan laddas medan de lastas. De uppges få en räckvidd på 815 kilometer.

DHL Express är med i Science Based Targets Initiative vilket numera innebär att verksamheten ska linjeras med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Deutsche Post DHL Group har aviserat att man ska satsa sju miljarder euro fram till 2030 på att fasa ut fossila drivmedel.

Flygplanen är inledningsvis tänkt att trafikera sträckor i Kalifornien, USA.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev