Mobilitet
Dramatisk minskning av luftföroreningar i Europas storstäder
Publicerad: 26 mars 2020, 08:27
Milano, Madrid och Bergamo är städer som de senaste veckorna har haft historisk låga föroreningar. Men effekten lär inte bli bestående utan kraftfulla åtgärder varnar EU:s miljömyndighet. Foto: Claudio Furlan LaPresse, Emilio Morenatti, AP och Luca Bruno AP
Bättre luft i Bergamo, Milano, Madrid och Lissabon. Men den coronaeffekten kommer tyvärr inte bestå utan kraftfulla långsiktiga åtgärder varnar EU:s miljömyndighet
EEA, den europeiska miljömyndigheten rapporterar och bekräftar stora minskningar av luftföroreningarna i de mest coronadrabbade områdena. På vissa platser har koncentrationen av kvävedioxid, NO2, mer än halverats. Detta mäts timme för timme, vid cirka 3 000 övervakningsstationer i europeiska städer.
Men Hans Bruyninckx, EEA:s generaldirektör, är noga med att påpeka att detta inte är en långsiktig förändring, utan att det kommer att krävas stora och långtgående förändringar, ambitiös miljöpolitik och stor investeringar för att nivåer som dessa ska permanentas.
Städerna med mest dramatiska förändringar av luftkvaliteten
Milano. I Milano har de genomsnittliga koncentrationerna av kväveoxid under de senaste fyra veckorna varit 24 procent lägre än föregående fyra veckor tidigare i år.
Bergamo. I Bergamo var den genomsnittliga koncentrationen av kväveoxid veckan 16-22 mars 47 procent lägre än för samma vecka 2019.
Barcelona. I Barcelona sjönk de genomsnittliga kväveoxidnivåerna med 40 procent från en vecka till nästa. Jämfört med samma vecka 2019 var minskningen 55 procent.
Madrid. I Madrid var motsvarande minskningar 56 respektive 41 procent.
EEA konstaterar i samband med publiceringen av siffrorna att luftföroreningar av det här slaget kan leda till negativa hälsoeffekter, som luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Ett antal hälsomyndigheter runtom i Europa har varnat för att människor med sådana sjukdomar kan vara särkilt mottagliga för coronasmittan. EEA tilläger docka att.
”...det för närvarande inte är klarlagt om pågående exponering för luftföroreningar kan förvärra tillståndet hos de som smittats av viruset. Ytterligare epidemiologisk forskning behövs för att fastställa det.”