Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Drönare ska bidra till hållbara transporter i Norden

Publicerad: 19 november 2020, 09:16

Foto: Mostphotos

Luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept ska främjas i ett nytt nordiskt samarbete.


De nordiska länderna har gått samman för att främja drönarteknik inom transportsektorn. Den nya satsningen Nordic Drone Initiative lutar sig bland annat mot prognoser som pekar på att marknaden för drönare med passagerare och paketleveranser går mot en dramatisk ökning de kommande tio åren.

”Vi har väldigt lika förhållanden i Norden vädermässigt men också vad gäller infrastruktur, marknad och regelverk. Tillsammans har vi därför goda förutsättningar att ta täten i utvecklingen och göra det möjligt för företag att utveckla hållbara transportlösningar med drönare”, säger Tor Skoglund från forskningsinstitutet Rise som ingår i det nya partnerskapet, i en kommentar.

Drönartjänsterna som omfattas handlar exempelvis om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept. Den tvååriga satsningen ska nu fokusera på att bland annat identifiera och utvärdera hur drönare kan användas i transportsektorn för att ge störst nytta för samhället, näringslivet och miljön samt kartlägga det nordiska ekosystemet för drönare och de möjligheter som teknologin ger. Dessutom ska projektet föreslå utveckling av regelförändringar som möjliggör drönartransporter och storskaliga verksamheter med vertikal start och landning.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.