Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Efter domen mot Shell – nya klimatstämningar mot företag

Publicerad: 15 september 2021, 09:29

BMW, Mercedes och Volkswagen är tre biltillverkare som nu stäms av miljöorganisationer.

Foto: Getty Images

Med hopp om att stoppa tillverkningen av förbränningsmotorer stämmer nu miljöorganisationer flera biltillverkare.


Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterJuridik

Miljöorganisationerna Greenpeace och Environmental Action Germany planerar att stämma biltillverkarna BMW, Mercedes-Benz och Volkswagen för verksamheternas negativa påverkan på klimatet. Dessutom tänker de dra olje- och gasbolaget Winterhall Dea inför rätta. Det meddelade miljöorganisationerna nyligen och hänvisar bland annat till den dom från i våras där Shell dömdes att skärpa sina klimatmål. I ett uttalande skriver Greenpeace att beslutet är baserat på det nederländska domstolsärendet mot Shell, som slog fast att stora företag har ett klimatansvar och beordrade Shell och alla dess dotterbolag att göra mer för att skydda klimatet.

I stämningen mot biltillverkarna tänker miljöorganisationerna bland annat kräva att företagen upphör med produktion av förbränningsmotorer och minskar utsläppen av koldioxid med 65 procent till år 2030.

Greenpeace uppger även att organisationen lutar sig mot ett domstolsbeslut från Karlsruhe i april i år som slår fast att framtida generationer har rätt till ett skyddat klimat och att stora företag omfattas av det beslutet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.