Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Elbil satte hastighetsrekord

Publicerad: 31 augusti 2010, 04:28

Buckeye Bullet 2.5 har satt nytt världsrekord för elbilar, genom att komma upp i en hastighet av 495 kilometer i timmen.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ingenjörsstudenter från Ohio State University lyckades i slutet av förra veckan köra sin elbil med en snitthastighet på 495 kilometer i timmen. Rekordtiden mättes som snittet av två körningar på en mile (1,6 kilometer) vardera. Den bästa sträckan gjorde man i nästan 515 km/h, vilket ger en antydan om att rekordet kan slås snart igen.

Teamet slog faktiskt det elva år gamla världsrekordet på 395 km/h redan förra måndagen, men med rekordtiden 468 km/h lyckades man då inte nå milstolpen 300 mph (482 km/h). Men det tog alltså bara några dagar innan man klarade den gränsen (495 km/h motsvarar 307,7 mph).

Loppet genomfördes i Bonneville Salt Flats, en saltöken i Utah som ofta används för liknande rekordförsök på grund av att området är extremt platt.

Elbilen, döpt till Buckeye Bullet 2.5, är utrustad med litiumjonbatterier från A123 Systems. Under loppet hade studenterna teknisk back up från europeiska Venturi, skriver Popular Mechanics.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev