Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Elbilar - ännu en stad mot landfråga

Publicerad: 27 augusti 2021, 07:59

De allra flesta elbilarna säljs i storstäderna.

Foto: Anders Wiklund, Gustaf Månsson, Claudio Bresciani och Pontus Lundahl TT

Försäljningen av nya och begagnade elbilar visar hittills i år på stora skillnader mellan stad och land. I sju norrlandskommuner har det inte registrerats en enda elbil.


Ämnen i artikeln:

ElbilarHållbara Transporter

Den så kallade elbilsboomen i Sverige är främst koncentrerade till storstäderna och elbilar håller trots generösa bonusar på att bli ännu en fråga i den politiska diskussionen om skilda förutsättningar mellan stora städer och landsbygd.

Statistik framtagen av Blipp och Vroom, aktörer på bilbegagnatmarknaden, visar att flest elbilar per invånare säljs till boende i kommuner med hög snittinkomst som Danderyd, Solna, Nacka och Vellinge. Allra flest elbilar per invånare köptes i Danderyd som också har den högsta medelinkomsten. 

Bland de 100 kommuner där det köpts minst antal elbilar per invånare finns nästan uteslutande mindre kommuner i glest befolkade delar av Sverige. I sju norrländska kommuner, Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Vilhelmina, Arvidsjaur och Överkalix, har det inte rullat ut en enda elbil hittills i år, enligt kartläggningen. 

Elbilar utgör nu tre procent av all ny och begagnad bilförsäljning i landet och tar fortsatt en allt större andel av bilförsäljningen i Sverige. Hittills under 2021 har det köpts 30 018 nya och begagnade elbilar runtom i Sverige.

Först på plats 43 på topplistan finns en kommun i den norra halvan i Sverige, Åre, där det har köpts 39 elbilar under året. Skellefteå, där Northvolts batterifabrik byggs, hamnar först på plats 123 på listan.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News