Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Elbilar hindrar kollektivtrafiken

Publicerad: 2 januari 2014, 08:58

I Norge har elbilen blivit en statussymbol och 11,9 procent av alla nya bilar som såldes i november var elbilar. Men nu kommer problemen.


En av de stora fördelarna med att ha en elbil i Norge är nämligen att de får köra i kollektivtrafikfälten. Men efter den makalösa framgången för elbilen i grannlandet så börjar det nu bli trångt i kollektivtrafikfälten och i rusningstrafik är det nu fullt.

SvD Näringsliv skriver idag att de mer än 18 000 elbilarna i landet på senare tid skapar allt större problem för kollektivtrafiken. När man från början beslutade att låta elbilarna köra i kollektivtrafikfältet så gynnade det alla då den totala trafiken började flyta bättre. Nu börjar problemen bli tydliga. När tidningen Aftenposten räknade fordon i kollektivfältet på E18 från Asker till Oslo under högtrafik kunde man konstatera att 72 procent av fordonen var elbilar. Redan idag skapar elbilarna förseningar i busstrafiken, säger en förespråkare för ett bussbolag till SvD Näringsliv.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.