Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Elbilar utmanar supersportbilarna på Nürburgring

Publicerad: 4 maj 2011, 06:20

Ett snabbt varv runt Nürburgrings nordslinga ger biltillverkaren maximalt med pr-poäng. Nu börjar elbilstillverkarna också prata om ”Varvet”. Ny kung på banan är Peugeot som vässar det tidigare rekordet med 50 sekunder med roadstern EX1.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Peugeots konceptbil EX1 blev i dagarna snabbast runt Nürburgrings nordslinga, rapporterar flera medier på onsdagen. Bilen förbättrade det tidigare rekordet med 50 sekunder.

Snabbast just nu – Peugeot EX1.

Att vara snabb – helst snabbast – på Nürburgrings nordslinga har länge varit viktigt för tillverkare av snabba prestigebilar med förbränningsmotor. Nu börjar alltså även elbilstillverkarna att se marknadsföringsvärdet och tala om snabba varv runt banan. Peugeots rekordinnehavare EX1 visades för första gången upp officiellt på Parissalongen 2010.

Med Stéphane Caillet bakom ratten tog sig bilen runt den 20,8 kilometer långa nordslingan på 9 minuter och 1,338 sekunder med en genomsnittshastighet på 138,324 sekunder. Det är en förbättring med 50 sekunder jämfört med tidigare rekordhållaren, en modifierad Mini E som sattes i fjol.

Att Peugeots tid är respektingivande framgår vid en jämförelse med konventionella supersportbilar. Porsche har nyligen lanserat 911 GT3 RS 4,0 som börjar säljas i sommar. Bilen, med en 500 hästkrafter stark boxermotor, accelererar från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder och kör nordslingan på 7 minuter och 27 sekunder.

Peugeot EX1 är förvisso inte en produktionsbil. Bilens kolfieberkaross ger roadstern ett exoskelettliknande utseende och en totalvikt på 750 kilo. Den fyrhjulsdrivna bilen drivs av två elmotorer, en på vardera axel, med en sammanlagd effekt av 250 kw. Bilen accelererar från 0 100 km/h på 3,49 sekunder och har, enligt Peugeot, vid tester uppnått en acceleration på 1G på 39 meter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.