Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Elbilstillverkning planeras till Gotland

Publicerad: 17 Maj 2010, 08:01

Nystartade Eco Vehicle ska bygga elbilar på Gotland. En årsproduktion på 10.000 bilar om tre-fyra år beräknas.


Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Roma-baserade och nystartade Eco Vehicle ska tillverka elbilar på Gotland, skriver de gotländska tidningarna. Ett samarbetsavtal med sydkoreanska elbilsföretaget CT&T är tecknat och kapaciteten väntas ligga på 10.000 bilar om tre till fyra år, skriver de gotländska tidningarna.

Initialt ska bilar importeras från CT&T och säljas från ön. Därefter ska halvfabrikat monteras parallellt med att ett nät av underleverantörer byggs upp. Samtliga komponenter beräknas vara tillverkade i Sverige inom loppet av tre år. Plast- och gummiföretag på ön kommer att fungera som underleverantörer och hampa utreds som karosserimaterial. Även batterier, motorer och kraftelektronik ska tillverkas i Sverige. Bland annat nämns planer på ett samarbete med Electroengine i Uppsala.

Bakom bolaget står tre personer, Björn Karlström, Håkan Ahlsten och Mikael Liljegren.
– Vi har alla kopplingar till ön på olika sätt. Vi har inte vägt Gotland mot någon annan ort på fastlandet i den här fabriksetableringen, utan vi utgår från att det går att bygga den här, säger Björn Karlström till Gotlands Tidningar.

Det avtal som tecknats med CT&T gäller modellen bland annat E-Zone. Bilen finns som tvåsitsig kupé, pick-up och skåpbil. Även en sportbil, en fyrsitsig bil och mindre stadsbussar omfattas av avtalet.

Satsningen kostar mellan 50 och 100 miljoner kronor och väntas ge ett 100-tal jobb.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.