Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Energigas Sverige: Skrota förslaget om ny miljöbilsdefinition

Publicerad: 15 juni 2021, 09:25

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu kommer remisserna på regeringens förslag på ny miljöbilsdefinition, där biogasbilarna utesluts. I Energigas Sveriges svar är kritiken hård.


Promemorian ”Genomförande av ändringar i direktivet om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster” är nu ute på remiss. Energigas Sverige är i sitt svar mycket kritiskt till den nya miljöbilsdefinition och befarar att biogasbranschen slås ut helt och hållet. 

”Det är faktiskt svårt att förstå hur det här förslaget ens har hamnat på bordet. Studie efter studie visar att biogasbilarna presterar i topp när det gäller klimatprestanda. Det finns heller inga EU-rättsliga hinder för att vi i Sverige fortsätter att klassa biogasbilar som miljöbilar. Dessutom fastslogs miljöbilsdefinitionen så sent som sommaren 2020, det är inte läge att riva upp den nu ”, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige, i en kommentar. 

Det nya förslaget innebär att en miljöbil ska vara samma sak som en ”ren lätt bil” enligt EU:s definition av begreppet. I praktiken innebär det att alla elbilar och vätgasbilar, samt vissa laddhybrider, är rena lätta fordon till och med 2025. Därefter passerar bara elbilar och vätgasbilar nålsögat. 

Energigas Sverige menar dock att det inte finns någon motsättning mellan att ha kvar biogasdrivna bilar i den nationella miljöbilsdefinitionen och samtidigt uppfylla EU:s krav. 

”Det blir då väldigt märkligt om Sverige nu skulle backa in i framtiden och försvåra för biogasens utveckling. Sverige borde agera mer som Norge, som nyligen har inlett processen att likställa biogasfordon med nollutsläppsfordon i alla statliga målsättningar”, fortsätter Maria Malmkvist.

Läs hela Energigas Sveriges remissvar 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.