Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Energimyndigheten vill se miljardstöd till biodrivmedelsproduktion

Publicerad: 15 oktober 2021, 09:28

De svenska styrmedlen för biodrivmedel har främst stimulerat användningen snarare än produktionen, menar Energimyndigheten.

Foto: Getty Images

Förstärk Industriklivet och villkora reduktionsplikten. Det är två förslag från Energimyndigheten för att öka svensk produktion av biodrivmedel.


Ämnen i artikeln:

Biobränsle

De styrmedel som satts in för att främja biodrivmedel har främst riktats till användning av förnybara bränslen. Mindre av styrmedlen har gått till produktionen, vilket lett till en omfattande import. Det menar Energimyndigheten som i en ny analys föreslår att Industriklivet förstärks med 1,2 miljarder kronor årligen under perioden 2023–2026 i stöd till nya biodrivmedelstekniker.

”Energimyndighetens analys visar att det är möjligt att producera mer biodrivmedel av svenska råvaror, men att det finns trösklar som gör det svårt för nya tekniker att komma in på marknaden utan riktade styrmedel”, skriver myndigheten.

I rapporten pekar Energimyndigheten därför på två möjliga förslag. Det andra förslaget från Energimyndigheten är en riktad kvot inom reduktionsplikten. Det innebär att den som säljer drivmedel ska bli skyldig att blanda in en viss mängd biodrivmedel från utpekade råvaror som restprodukter från jord- och skogsbruk.

Läs rapporten ”Styrmedel för nya biodrivmedel”
 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Biobränsle

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.