Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

EPHA om pandemin: Luftföroreningar ökar dödligheten

Publicerad: 17 mars 2020, 12:11

Satelitfoto från European Space Agency, ESA, visar hur halterna av kvävedioxid i norra Italien minskat kraftigt i takt med att coronautbrottet satt städer i karantän. Nu hävdar civilorganisationen European Public Health Alliance att norra Italiens höga halter av luftföroreningar kan ha koppling till den höga dödligheten i Covid-19.


Civilorganisationen European Public Health Alliance, EPHA, kopplar ihop den höga dödligheten av Covid-19 i norra Italien med regionens höga halter av kvävedioxid. Enligt organisationen finns det ett tydligt samband mellan dålig luftkvalitet och ökad dödlighet vid virusepidemier. EPHA hänvisar bland annat till en studie från 2003 som granskat dödligheten vid utbrott av coronaviruset SARS som visade att risken att dö var hela 84 procent högre i områden med höga halter av luftföroreningar. 

EPHA skriver i sitt uttalande också att luftföroreningar är den största miljörelaterade hälsorisken i Europa och att kvävedioxid från dieselbilar och ozon på marknivån är de skadligaste föroreningarna som tillsammans orsakar 400 000 förtida dödsfall i Europa varje år.

”Patienter med kroniska lung- och hjärtsjukdomar orsakade eller förvärrade av långvarig exponering för luftföroreningar har svårare att bekämpa lunginfektioner och är mer benägna att dö. Detta är sannolikt också fallet för Covid-19. Genom att sänka nivåerna av luftföroreningar kan vi hjälpa de mest utsatta i deras kamp mot den här pandemin och eventuella framtida pandemier”, säger dr Sara De Matteis, professor i miljömedicin vid Italienska Cagliari University, i en kommentar.

Se ESA:s satelitbilder över minskade luftföroreningar i norra Italien 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.