Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

EU godkänner statligt stöd till batteriindustrin

Publicerad: 27 januari 2021, 10:49

Svenska Northvolt är med i European Battery Innovation, ett projket där 12 medlemsländer i EU går in med 30 miljarder kronor.

Foto: Simon Rehnström och Lars Pehrson TT

EU-kommissionen godkänner i dag att statsstödsprojekt där 12 medlemsländer går in med 30 miljarder kronor i den växande batteriindustrin.


EU-kommissionen har nu godkänt projektet European Battery Innovation som utarbetats gemensamt av 12 EU-länder, däribland Sverige. Projektet bygger vidare och kompletterar ett tidigare initiativ om batterier och deras värdekedja, som kommissionen godkände i december 2019.

De tolv medlemsländerna kommer att bidra med upp till 2,9 miljarder euro, cirka 30 miljarder kronor, i finansiering under de kommande åren. Den offentliga finansieringen förväntas leda till ytterligare nio miljarder euro i privata investeringar.  

Projektet kommer att omfatta 42 direkta deltagare, däribland små och medelstora företag och nystartade företag med verksamhet i en eller flera EU-länder. Svensk deltagare är batteritillverkaren Northvolt. 

Kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken säger i en kommentar:

”Dessa enorma utmaningar för den europeiska ekonomin i fråga om innovation kan medföra alltför stora risker för ett medlemsland eller ett företag på egen hand. Det är därför rimligt att de europeiska regeringarna samarbetar för att stödja industrin i utvecklingen av mer innovativa och hållbara batterier”. 

Kommissionens anser att projektet bidrar till ett gemensamt mål genom att utveckla en värdekedja som är strategisk för Europas framtid, särskilt i fråga om ren och utsläppssnål mobilitet. Vidare ser kommissionen en hög ambitionsnivå i och med att det syftar till att utveckla teknik och processer som sträcker sig bortom dagens tekniknivå och kommer att ge möjlighet till betydande förbättringar i fråga om prestanda, säkerhet och miljöpåverkan.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.