Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

EU godkänner Sveriges skattebefrielse av biogas

Publicerad: 30 juni 2020, 09:48

Öresundsverkets rötkammare.

Foto: Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp/ Wikimedia Commons

På måndagen lämnade EU-kommissionen besked om att Sveriges ansökan om ett statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas får godkänt.


På måndagen lämnade EU-kommissionen besked om att Sveriges ansökan om ett statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas får godkänt. Godkännandet gäller också biogasol för värmeproduktion och gäller i tio år mellan perioden 2021-2030. Det nya godkännande gäller dock inte för grödobaserad biogas. 

”Kommissionen finner att skattebefrielse är nödvändig och lämplig för att stimulera produktion och konsumtion av inhemsk och importerad biogas och biogasol, och att skattebefrielsen inte snedvrider konkurrensen på den inre marknaden. Systemen bidrar både till Sveriges och EU:s insatser för att nå Parisavtalets mål och 2030-målen om förnybara energikällor och minskade koldioxidutsläpp. Med detta som grund drar kommissionen slutsatsen att åtgärderna överensstämmer med EU:s regler för statsstöd”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Beslutet välkomnas av branschorganisationen Energigas Sverige. 

”Det är ett mycket roligt besked, och något vi har arbetat för länge. Nu ser vi fram emot att läsa beslutet från kommissionen”, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige, i en kommentar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.