Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

EU-kommissionen: Inga bensindrivna bilar i städer 2050

Publicerad: 23 mars 2011, 12:58

Europeiska kommissionen planerar att fasa ut de bensindrivna bilarna ur städerna innan 2050, enligt en transportplan som kommer att publiceras på måndag.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenKoldioxidutsläpp

EurActiv har redan nu tagit del av planen som kommer att publiceras på måndag (den 28 mars). Enligt den har EU-kommissionen som mål att halvera användningen av bensindrivna bilar i städer innan 2030, och fasa ut dem helt senast 2050.

Målen kommer att spela en avgörande roll för att EU ska klara av att minska koldioxidutsläppen från transporter med 60 procent till 2050. För närvarande kommer en fjärdedel av EU:s utsläpp av växthusgaser från transporter.

Kommissionen föreslår därför en ambitiös plan för att ersätta en stor del av vägtransporterna, framförallt stadstrafik och godstransporter, med järnvägstrafik. För att nå målet kommer man att använda skatter, främja alternativa transportmedel samt bygga den infrastruktur som krävs för att elbilar ska kunna etableras på allvar.

Dessutom vill kommissionen ersätta en stor del av de vägburna godstransporterna på över 300 kilometer med andra transportsätt, som till exempel tåg eller sjöfart. Målet är en minskning med 30 procent innan 2030 och 50 procent innan 2050.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev