Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

EU stoppar tuffa miljökrav på biobränsle

Publicerad: 13 November 2009, 13:46

EU-kommissionen överger förslagen på tuffa miljökrav för biobränsle till kraft- och värmeindustrin. Reformen har mjukats upp av EU:s energidepartement.


Ämnen i artikeln:

Eu

Enligt EU:s hållbarhetsregler för biobränslen ska utsläppen från biogrödor vara 35 procent lägre jämfört med fossila bränslen för att få användas till produktionen av fordonsbränsle. I december ska liknande kriterier slås fast för biomassa som levereras till kraft- och värmeanläggningar.

Det är ännu oklart hur det slutgiltiga förslaget från EU-kommissionen kommer att se ut. Men i dagsläget ser det inte ut att bli några bindande krav. Ett förslag att införa sådana stötte på hårt motstånd och stoppades av EU:s energidepartement, uppger nyhetsbrevet ENDS.

EU:s energidepartement vill istället ha ett frivilligt system där de länder som vill kan ansöka om att få bindande kriterier. EU:s miljödepartementet menar däremot att ett sådant system är otillräckligt och att det inte täcker upp för skogsbruket, som kanske kommer att bli en av de största leverantörerna av biomassa.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.