lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Flygande elfärjor kan minska utsläppen med skyhöga siffror

Publicerad: 19 december 2022, 09:58

Candela har med sina nya bärplansfärjor potential att minska utsläppen kraftigt. Foto: Pressbild

Ny studie visar att båttillverkaren Candela har klar fördel jämfört med sina fossildrivna motsvarigheter.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

CH


Efter att ha korats vinnare av E-prize 2022 så har en ny KTH-studie nu visat att Candela har potential att minska koldioxidutsläppen kraftigt.  

KTH-avhandlingen jämför modellen Candela P-12 Shuttle med fossildrivna alternativ i en livscykelanalys. Det analysen undersöker är de olika stadierna i produktens livstid; utvinning av råvaror, tillverkning samt bruk tills produkten inte längre används och måste tas hand om. 

Studien visar att med en livstid på 30 år så kommer koldioxidavtrycket från Candelas båtmodell att bli 97,5 procent lägre än från de jämförda fartygen i avhandlingen.

”Kombinationen av att använda bärplan och att drivas på el som energikälla är huvudfaktorn till de låga utsläppen. Och eftersom det svenska elnätet är nästan fritt från koldioxidutsläpp är det en klar fördel med den här typen av fartyg”, säger Felix Glaunsinger, en av författarna till studien, i en kommentar. 

Tekniken bakom bärplanen bygger på att båten lyfts på vingar som går under vattnet vilket gör att vattenmotståndet som blir till när skrovet pressas genom vattnet försvinner. Sedan skär vingarna genom vattnet som resulterar i att energiförbrukningen minskar med 80 procent.

”Energieffektivitet är vårt ledord, vi vill ha så lite batterier som möjligt för att minimera miljöpåverkan och få korta laddningstider. Då måste båten både vara lätt och gå lätt genom vattnet för att kunna åka både långt och fort”, säger Erik Eklund, chef över Candelas kommersiella fartyg, i en kommentar.

Läs mer:

E-Prize: Med flygande elfärjor vill de förändra hela transportsystemet 

E-Prize 2022: Det är Sveriges smartaste energiinnovationer just nu 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev