Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Flygplanstillverkare positiv till miljövänligt flygbränsle

Publicerad: 16 januari 2014, 10:59

Flygplanstillverkaren Boeing meddelar att man är positivt inställda till ”grön diesel” som ett miljövänligare alternativ till vanligt flygbränsle i framtiden.


I ett pressmeddelande till tidningen ATL meddelar Boeing att man är positivt inställd till "grön diesel" som ett miljövänligare alternativ till vanligt flygbränsle.

Flygplanstillverkaren skriver att man nu har undersökt grön diesel och kommit fram till att det kan vara ett miljövänligare alternativ för branschen. Grön diesel är diesel som tillverkats av vegetabilisk olja och som reducerar koldioxidutsläppen med minst 50 procent jämfört med fossila bränslen.

För närvarande arbetar Boeing tillsammans med amerikanska myndigheter för att få grön diesel godkänt som flygbränsle. Om bränslet godkänns kommer det att blandas med vanligt flygbränsle.

Enligt Boeing har man redan kapacitet att tillverka tillräckliga mängder grön diesel. Priset beräknas ligga på cirka 3 dollar per gallon (knappt 3,8 liter) och med subventioner från den amerikanska staten bedöms det vara konkurrenskraftigt jämfört med vanligt bränsle.

Den internationella flygfederationen IATA spår att bränsleeffektiviteten inom flygindustrin kommer att förbättras med cirka tre procent varje år fram till 2030. Men samtidigt växer passagerarantalet med fem procent, vilket innebär att industrins bränsleförbrukning, och därmed också koldioxiden, utsläppen fortsätter att öka.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.