Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Förarlösa fordon kan leda till minskat kollektivt resande och ökade utsläpp

Publicerad: 14 oktober 2020, 09:29

Foto: Ali Lorestani / TT

En analys från WSP visar att förarlösa fordon kan leda till att taxi tar marknadsandelar från den traditionella kollektivtrafiken.


Förarlösa fordon kan leda till minskad kollektivtrafik och ökad taxitrafik. Detta riskerar i sin tur att leda till ökade utsläpp av växthusgaser. Det visar en rapport från konsultföretaget WSP som har tagits fram på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag, Tågföretagen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Jernhusen.

WSP:s analys visar att såväl kollektivtrafikens som taxibolagens kostnader kommer minska drastiskt när det inte länge behövs några förare. Kostnadsbesparingen för taxi väntas emellertid ha en större effekt, vilket kan resultera i att olika former av taxi tar marknadsandelar från traditionell kollektivtrafik.

Följden av minskat kollektivtrafikresande kan enligt WSP:s analys leda till ökad trängsel, minskad framkomlighet på vägar och gator, liksom ökade utsläpp av växthusgaser.

”Vilka effekterna slutligen blir beror till stor del på om människor kan tänka sig att resa tillsammans med personer som de inte känner i taxibilar utan förare”, skriver WSP i studien.

WSP konstaterar emellertid att det även är tänkbart att automatiseringen kan komma att cementera den traditionella kollektivtrafikens roll i starka stråk med stora reseunderlag. I glesare miljöer kan effekten av kostnadsminskningarna också leda till att lyfta kollektivtrafiken, där utmaningarna med finansiering är större på grund av lägre beläggning.

Rapporten är framtagen som ett underlag för diskussioner om kollektivtrafikens roll i framtiden samt vilka utmaningar och möjligheter självkörande fordon för med sig.

Läs rapporten

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.